Het World Economic Forum heeft ‘samenwerken’ benoemd als één van de meest belangrijke vaardigheden. Ook McKinsey Global Institute heeft onderzocht dat het belang van ‘soft skills’ verder toeneemt.
En, hoe is het met de ‘soft skills’ van jouw trainees/coachees gesteld?
Je bent een professional, dus daar heb je zelf hoogstwaarschijnlijk wel beelden bij. Maar, eerlijk is eerlijk, die indrukken en beelden zijn doorgaans verkregen op een voor de trainee/coachee nogal atypisch moment, nl. tijdens een training of coachingsgesprek. Als trainer of coach maak je de trainee of coachee vermoedelijk zelden mee in zijn ‘normale doen en laten’.
Om een beter beeld van een trainee/coachee te krijgen wordt daarom regelmatig gebruik gemaakt van een persoonlijkheidsprofiel. Er zijn er legio, waarvan MBTI, DISC en Insights Discovery de bekendste zijn.
Introspectie
Vrijwel zonder uitzondering komen deze persoonlijkheidsrapportages tot stand door middel van introspectie. Oftewel: je krijgt ‘inzicht in jezelf’ door van een afstand naar jezelf te kijken. Meestal gebeurt dit door het beantwoorden van een vragenlijst over jezelf.
De kans is erg groot dat mensen (en dus ook trainees/coachees) zichzelf herkennen in de persoonlijkheidsbeschrijving. Dit wordt ook wel het Forer-Effect genoemd: de neiging van mensen om weinig concrete en algemeen geldende uitspraken over de eigen persoon te accepteren als rake, typerende omschrijvingen.
Zo kan het dus gebeuren dat iemand, door het invullen van een vragenlijst over zichzelf, ‘erachter komt’ hoe goed hij/zij communiceert met anderen of samenwerkt.
Uh … nog een keer?
Ja, je leest het goed. Je kunt er in je eentje achter komen hoe goed je met anderen communiceert of samenwerkt.
Dat is net zoiets als een kok die een vragenlijst over zijn eigen eten beantwoordt en er zo achter komt hoe lekker de gasten zijn stoofpotje vinden.
Of de manager die een vragenlijst over zichzelf beantwoordt en er zo achter komt hoe de afdeling zijn aansturing en communicatie ervaart.
Of dat je, door de temperatuur binnen te meten, erachter komt hoe warm het buiten is.
Je zou eigenlijk net zo goed Pinkeltje kunnen lezen en geloven dat het allemaal echt gebeurd is. 😉
Hoe dan wel?
Gewoon, heel eenvoudig. Als je erachter wilt komen hoe goed je trainees/coachees met anderen samenwerken of communiceren, laat het ze gewoon vragen aan die anderen!
Feedback
De kracht van de feedback is al jaren geleden mooi in kaart gebracht door Harry Ingman en Joseph Luft in wat we nu kennen als het Johari-venster. Door feedback van anderen te krijgen vergroot je het bewustzijn van jezelf. Deze zogenaamde ‘blinde vlek’ heeft betrekking op zowel je mogelijke ontwikkelpunten (‘tips’), maar zeker ook op je sterke eigenschappen (‘tops’).
Aan het geven van feedback zitten natuurlijk ook echt wel ‘haken en ogen’, want lang niet iedereen voelt zich comfortabel als feedback ‘face-to-face’ gegeven moet worden. De neiging bestaat dan om mogelijke ontwikkelpunten wat te ‘verzachten’ en sterke eigenschappen net even iets uit te vergroten.
Anoniem
De kwaliteit van de feedback wordt beter als de feedbackgever de mogelijkheid heeft om die feedback anoniem te geven. ‘Face-to-face’ of via e-mail is dit lastig te realiseren, maar gelukkig bieden andere hulpmiddelen uitkomst.
En, waar leidt dit dan toe?
Eigenlijk is het antwoord hierop verbluffend eenvoudig. Als je je trainees/coachees beter wilt leren communiceren of samenwerken, zorg dan eerst dat je echt scherp hebt hoe ze dit op dit moment doen.
Want, net zoals bij navigeren, kunnen je trainees/coachees de route naar hun bestemming pas bereiken als ze zeker weten waar ze zich op dit moment bevinden.
Over de auteur
Drs Bart de Kruiff is Internationaal trainer en coach op het gebied van teamontwikkeling, management, sales en persoonlijke effectiviteit. Hij is ook de oprichter van Personalcolor Nederland.
Personalcolor Nederland
www.personalcolor.eu
0348-49 88 55
info@personalcolor.eu
Comments are closed.